Οικογενειακή Θεραπεία
Η οικογενειακή θεραπεία βρίσκεται στην καρδιά της συστημικής προσέγγισης. Η οικογένεια είναι κάτι μεγαλύτερο από το σύνολο των ατόμων που βρίσκονται μέσα σε αυτήν. Είναι μια δυναμική και σύνθετη οντότητα που έχει δικούς της κανόνες και στόχους – κάποιους κοινούς και άλλους αντικρουόμενους μεταξύ τους. Οι διάφορες μορφές επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και οι αλληλεπιδράσεις των μελών της παράγουν νοήματα, βιώματα, συμπεριφορές, συμπτώματα και αρκετές φορές συγκρούσεις.
Η θεραπεία διεξάγεται όπως πάντα σε ένα κλήμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης αφήνοντας τον απαραίτητο χώρο σε όλα τα μέλη της οικογένειας να εκφραστούν και να μοιραστούν το δικό τους βίωμα, να θέσουν ατομικούς αλλά και κοινούς στόχους. Ακόμα και αν η θεραπεία γίνεται με αφορμή ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται σε ένα από τα μέλη της οικογένειας συχνά έχει την ικανότητα να επηρεάσει θεραπευτικά όλους τους συμμετέχοντες. Η αλλαγή μέσα στα ‘μεγάλα’ συστήματα έρχεται πολύ πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή σε μοντέλα επικοινωνίας, συζήτηση πάνω σε συμπεριφορές ή οπτικές που δεν εξυπηρετούν πλέον την οικογένεια και επαφή με τις δυνάμεις, τον πλούτο και τα αποθέματα της οικογένειας που μπορεί μέχρι σήμερα να μην είχαν φωτιστεί.
Ανάλογα της ηλικίας του παιδιού μπορεί να συναντηθεί όλη η οικογένεια ή μόνο οι γονείς και συχνά σε παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία ίσως να είναι καταλληλότερο να γίνουν ατομικές συναντήσεις. Αυτό εξαρτάται πάντα από τι θέλει να πετύχει η οικογένεια και ποιες είναι οι συγκεκριμένες συνθήκες.
Με άλλα λόγια, στόχος της οικογενειακής θεραπείας είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση όλων των ατόμων στην οικογένεια αλλά και της οικογένειας σαν σύνολο έτσι ώστε να πετύχουν τις επιθυμητές αλλαγές, να επιλύσουν προβλήματα/συμπτώματα, να βιώσουν ασφάλεια μέσα στην οικογένεια και να μπορέσουν να πετύχουν μια ισορροπία μεταξύ αυτονομίας και σύνδεσης.
Θέματα που μπορεί να φέρει στη θεραπεία η οικογένεια:
-
Βελτίωση επικοινωνίας και επίλυση συγκρούσεων
-
Θέματα οριοθέτησης των παιδιών
-
Φοβίες και άγχος
-
Σχολική άρνηση
-
Ψυχοσωματικά συμπτώματα
-
Χρόνια ασθένεια
-
Παραβατική συμπεριφορά, βία, εξαρτήσεις (ουσίες, διαδίκτυο κοκ)
-
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
-
Στήριξη μέλους στην οικογένεια που βιώνει ψυχωσικά συμπτώματα