top of page
Meditation Hand Gesture

Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

"Mindfulness means paying attention in a particular way:

     on purpose, in the present moment, and non-judgmentally."

Jon Kabat-Zinn

 

 

Τι σημαίνει Ενσυνειδητότητα/ Mindfulness

 

Ενσυνειδητότητα σημαίνει επίγνωση. Επίγνωση του κόσμου που με περιβάλλει αλλά και του εσωτερικού μου κόσμου μέσα από μια στάση ανοιχτοσύνης, επιτρεπτικότητας και αποδοχής. Το να συνδέομαι με τον εαυτό μου και το βίωμα μου στην παρούσα στιγμή με ενσυνειδητότητα σημαίνει να συνδέομαι με αυτό απόλυτα και χωρίς κατάκριση, ως παρατηρητής.

 

Έχουμε ενσυνειδητότητα όταν μπορούμε να συνδεθούμε με το παρόν με καλοσύνη και περιέργεια απέναντι στα όσα περιλαμβάνει. Η ενσυνειδητότητα ανοίγει τον δρόμο να μπορούμε να ζούμε τις στιγμές μας καθώς αυτές συμβαίνουν, η μια μετά την άλλη, χωρίς να χανόμαστε τόσο συχνά μέσα σε σκέψεις. Αυτό σημαίνει να ζούμε μια πιο πλούσια και γεμάτη χρώματα ζωή, απόλυτα παρόν για όλα όσα βρίσκονται εκεί.

 

Ίσως το μυαλό στο άκουσμα της λέξης «ενσυνειδητότητα» να σκέφτεται αυτόματα «διαλογισμός». Ο διαλογισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πώς να εκπαιδευτεί κανείς αλλά τα πάντα μεταμορφώνονται σε διαλογισμό όταν γίνονται ενσυνείδητα και με επίγνωση όπως το να πιώ ένα φλιτζάνι τσάι, να πάω μια βόλτα, να κρατήσω το χέρι κάποιου που αγαπώ. 

 

 

Προσφέρουμε το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόγραμμα των

8 εβδομάδων εκπαίδευσης στην Ενσυνειδητότητα

Ποια είναι τα οφέλη της Ενσυνειδητότητας;

 

Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες από τότε που πρωτοξεκίνησαν αυτές οι πρακτικές να εφαρμόζονται στον Δυτικό κόσμο και συνεχίζουν από τότε να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς χάρη στην αποτελεσματικότητα τους να ενισχύουν όσους τις εφαρμόζουν στο να ζουν καλύτερες ζωές με περισσότερη ευεξία, με ψυχική και σωματική υγεία.

Αμέτρητες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου και επιβεβαιώνονται διαρκώς οι θετικές και μόνιμες αλλαγές σε σχέση με δύσκολα συναισθηματικά και σωματικά βιώματα όπως ο πόνος, το άγχος, η κατάθλιψη και οι ψυχώσεις.​

Επιστημονικά

αποδεδειγμένα οφέλη:

 

 • Καλλιέργεια αυτό-συμπόνιας και αποδοχής του εαυτού μας

 • Αυξημένη αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας

 • Μεγαλύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας και τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας

 • Αύξηση αυτογνωσίας

 • Βελτίωση συναισθηματικής και ψυχικής ανθεκτικότητας

 • Αίσθηση ικανοποίησης με τη ζωή

 • Βελτίωση ύπνου

 • Μείωση άγχους και κρίσεων πανικού

 • Μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης

 • Βελτίωση σωματικής υγείας

 • Καλύτερη διαχείριση χρόνιου πόνου

 • Μείωση αντιδραστικότητας/προσκόλλησης σε δύσκολες εμπειρίες

 • Αποτελεσματικός τρόπος συσχέτισης με δύσκολες σκέψεις

Σε ποιους απευθύνεται;

 

Η Ενσυνειδητότητα είναι κατάλληλη επιλογή για οποιονδήποτε θέλει να δουλέψει την προσωπική του ανάπτυξη και να αυξήσει την αυτογνωσία. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να αποκτήσουν καλύτερη συγκέντρωση, αυξημένη ικανότητα διαχείρισης δυσκολιών και να μάθουν πώς να απολαμβάνουν τη ζωή τους περισσότερο και πιο συχνά.  

 

Το να ζω στο παρόν σημαίνει να μπορώ να βγαίνω από τον λαβύρινθο των ατέλειωτων σκέψεων σε σχέση με το παρελθόν ή τις ανησυχίες για το μέλλον. Το να μπορώ να διαχειρίζομαι κατά βούληση την προσοχή μου επιδρά αναπόφευκτα θετικά σε όλες μου τις διαπροσωπικές σχέσεις και αυξάνει την αίσθηση αυτοκυριαρχίας στη ζωή μου.

Πώς μπορώ να εκπαιδευτώ;

 

Θα βρείτε πιο κάτω μια σύντομη πρακτική που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι και να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσω το αντικείμενο είναι να αφιερώσω αρκετό χρόνο σε αυτό και να εκπαιδευτώ κατάλληλα. Στο κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Ακακία προσφέρουμε το παγκοσμίως αναγνωρισμένο Πρόγραμμα των 8 εβδομάδων εκπαίδευσης στην Ενσυνειδητότητα.  ​

Πρόγραμμα 8 εβδομάδων Εκπαίδευσης στην Ενσυνειδητότητα

 

Το πρόγραμμα αυτό είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση που χρησιμοποιείται σε αμέτρητα ιατρικά κέντρα και κλινικές ανα το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένων και των Εθνικών Συστημάτων Υγείας Ευρώπης και σε πανεπιστήμια και κλινικές της Αμερικής.

 

Βασίζεται στην έρευνα και την διδασκαλία του Jon Kabat-Zinn και είναι μια ομαδική εβδομαδιαία εκπαίδευση που διαρκεί 8 εβδομάδες. Κάθε συνάντηση διαρκεί 2 ώρες όπου εξασκούμαστε σε διάφορες πρακτικές ενσυνειδητότητας, συζητάμε τις εμπειρίες μας και μαθαίνουμε τον εαυτό μας καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Κάθε εβδομάδα εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα σχετικά με την εκπαίδευση. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι όπου οι συμμετέχοντες λένε συχνά ότι δεν θα ήθελαν να τελειώσει στην 8η εβδομάδα!

 

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να τελειώσει! Οι απόφοιτοι του προγράμματος διατηρούν επαφή με το αντικείμενο και μεταξύ τους σε κλειστά γκρουπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οργανώνουμε μηνιαίες συναντήσεις για πρακτική και συζήτηση (σε κλειστό χώρο αλλά και στη φύση).

 

Το πρόγραμμα διδάσκεται σε ατμόσφαιρα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αποδοχής όπου συνταξιδεύουμε μαζί, αλληλοϋποστηριζόμενοι ως ομάδα, στον κόσμο της Ενσυνειδητότητας.​

Περιεχόμενα Προγράμματος:

 

 • Εγχειρίδιο προγράμματος με σχετικές σημειώσεις και κείμενα για κάθε βδομάδα.

 • Διαλογιστικές πρακτικές που αυξάνουν την ενσυνειδητότητα και την συναισθηματική ανθεκτικότητα.

 • Ομαδικά παιχνίδια αυτογνωσίας.

 • Ψυχοεκπαιδευτικά εργαλεία σχετικά με το πώς δουλεύει το μυαλό.

 • Ψυχοεκπαιδευτικά εργαλεία σχετικά με την διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων.

 • Ψυχοθεραπευτικές ασκήσεις και τεχνικές (ACT)

 • Ψυχοθεραπευτικές ασκήσεις και τεχνικές (CBT)​

Meditation by the Sea

Ημέρα Ησυχίας - Silent Retreat

 

Το πρόγραμμα προσφέρει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε μια ολόκληρη μέρα πρακτικής σε ησυχία. Είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο στην ενσυνειδητότητα και να βιώσουν τις ιδιαίτερες θετικές επιδράσεις της ησυχίας σε πλαίσιο ομάδας. Η μέρα έχει διάφορες ασκήσεις και καθοδηγημένες πρακτικές που στοχεύουν στο να συνδέσουν το μυαλό και το σώμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να βιώσουμε μια βαθύτερη αίσθηση γαλήνης.

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή για δηλώσεις συμμετοχής για το πρόγραμμα των 8 Εβδομάδων Εκπαίδευσης στην Ενσυνειδητότητα.

Η Ενσυνειδητότητα ως Εργαλείο Επαγγελματικής ανάπτυξης

– Professional Coaching

 

H εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα θεωρείται πλέον μια βασική εκπαίδευση επαγγελματικής ανάπτυξης σε μια πληθώρα μεγάλων εταιριών ανα το παγκόσμιο.

 

Η επιτυχία του σε διάφορα επαγγελματικά πλαίσια συνδέεται με το ότι αυξάνει την ικανότητα να χειρίζεται κανείς καλύτερα τις πιέσεις, να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη δεξιότητα και να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις επαγγελματικές προκλήσεις. Η εκπαίδευση σχετικά με την διαχείριση σκέψεων αυξάνει την συγκέντρωση και μας επιτρέπει να πάρουμε απόσταση από τις επικρίσεις του μυαλού που συχνά μπορεί να σαμποτάρουν τις επιδόσεις και τις επιτυχίες μας.

 

Οι έρευνες δείχνουν ότι σε εργασιακά πλαίσια αυτή η εκπαίδευση συνδέεται με καλύτερες επιδόσεις και ενισχύει την δέσμευση των υπαλλήλων απέναντι στην εταιρία δημιουργώντας μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις, γεγονός που ωφελεί όχι μόνο το προσωπικό αλλά και την ίδια την εταιρία. Ενισχύει τις καλές ισορροπίες μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής/κοινωνικής ζωής μειώνοντας το άγχος προστατεύοντας παράλληλα από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Είναι ένα φανταστικό εργαλείο στα χέρια των υπαλλήλων και του κάθε οργανισμού. Επίσης συνδέεται άμεσα με τη φύση της δουλειάς όλων των ανθρωποκεντρικών επαγγελμάτων όπως:

 

 • Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό

 • Ψυχολόγοι, Ψυχοθεραπευτές, Ψυχίατροι

 • Διατροφολόγοι

 • Life Coaches και Σύμβουλοι Καριέρας/ Σχολικοί Σύμβουλοι

 • Εκπαιδευτικοί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Holding Hands

Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης

(ΘΑΔ - ACT)

Relaxation

Γνωστικο-Συμπεριφορική Θεραπεία
(CBT)

bottom of page