top of page
Happy Family

Συμβουλευτική Γονέων

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;

 

Η συμβουλευτική γονέων παρέχει στήριξη και καθοδήγηση σε γονείς για θέματα ή δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν με το παιδί. Οι γονείς στην συνάντηση τους με τον θεραπευτή δίνουν σχετικές πληροφορίες, συζητούν τις ανάγκες και τα θέματα που απασχολούν την οικογένεια θέτοντας τους στόχους που θέλει η οικογένεια να πετύχει.

 

Η συμβουλευτική γονέων δεν είναι μια επισήμανση του τι κάνει «λάθος» ένας γονιός αλλά μια ενεργή και δυναμική διαδικασία μεταξύ των γονέων και του θεραπευτή που διέπεται από σεβασμό, κατανόηση και ειλικρίνεια.  Οι γονείς μέσα από την διαδικασία της συμβουλευτικής ενισχύονται στο να ανακαλύψουν τις δυνάμεις τους ως γονείς, τι κάνουν ήδη καλά έτσι ώστε να κτίσουν πάνω σε αυτό και να εξερευνήσουν με ποιους τρόπους μπορεί να αλληλοεπιδρούν με ένα σύμπτωμα ή πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάζεται στο παιδί.

 

 

Τι συμβαίνει όταν το ίδιο το παιδί ζητά θεραπεία;

 

Η συμβουλευτική γονέων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οποιασδήποτε θεραπευτικής παρέμβασης όπου ο θεραπευμένος είναι ανήλικος. Ακόμα και αν ένα παιδί έχει ζητήσει από μόνο του στους γονείς του να μιλήσει με κάποιο θεραπευτή, η συμβουλευτική γονέων εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπείας παιδιών και εφήβων. Οι θετικές και θεραπευτικές παρουσίες ενηλίκων στη ζωή ενός παιδιού (θεραπευτής, δάσκαλος, συγγενής) έχουν τεράστια σημασία αλλά πάντα οι γονείς έχουν το πρώτο ρόλο στη ζωή του παιδιού τους και άρα την μεγαλύτερη δύναμη να το επηρεάσουν θετικά.

 

Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί δεν θέλει να έρθει για θεραπεία;

 

Συχνά, ακόμα και όταν ένα παιδί δεν επιθυμεί (μετά από εισηγήσεις ή και παραπομπές) να έρθει για θεραπεία πολλά μπορούν να αλλάξουν και να επιτευχθούν μέσα από την συμβουλευτική γονέων. Οι γονείς στις σημερινές κοινωνίες κουβαλούν στους ώμους τους ένα τεράστιο φορτίο απαιτήσεων και προσδοκιών σε σχέση με τον γονεϊκό τους ρόλο, πολλές φορές χωρίς να λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη ή καθοδήγηση. Στη συμβουλευτική γονέων εξερευνούμε πώς οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να αισθανθούν πιο δυνατοί, να επηρεάσουν τον ερχομό θετικών αλλαγών στο παιδί και να βιώσουν την οικογένεια ως ένα ψυχολογικά υγιές περιβάλλον.

 

 

Πιθανά θέματα που μπορεί να φέρουν οι γονείς στη θεραπεία:

 

  • Βελτίωση επικοινωνίας και επίλυση συγκρούσεων

  • Θέματα οριοθέτησης των παιδιών

  • Φοβίες και άγχος

  • Σχολική άρνηση

  • Ψυχοσωματικά συμπτώματα

  • Συμβουλευτική γονέων σε σχέση με διαγνώσεις όπως: Αυτισμός, Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠΥ)

  • Πένθος, απώλεια σημαντικού προσώπου από την οικογένεια

  • Παραβατική συμπεριφορά, βία, εξαρτήσεις (ουσίες, διαδίκτυο κοκ)

  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής

  • Ψυχωσικά συμπτώματα

  • Θέματα ενούρησης /εγκόπρισης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Autism Therapy

Μερικά λόγια για τον Αυτισμό

Herbal Medicine

Πότε έχει θέση η φαρμακευτική αγωγή στο ΔΕΠΥ

- μια προσωπική άποψη

bottom of page