top of page

Γνωστικο-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT)

Updated: Apr 26, 2021



Η Γνωστικο-Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, επιστημονικά εμπεριστατωμένες και αποτελεσματικές μορφές θεραπείας. Βάση της προσέγγισης αυτής οι ψυχολογικές δυσκολίες σχετίζονται με μη-βοηθητικά μοτίβα σκέψεων που μας παρασύρουν σε πράξεις και συμπεράσματα, ενισχύοντας συμπεριφορές που καλωδιώνονται στην καθημερινότητα μας. Η θεραπεία στοχεύει στο να μας ενισχύσει να παρατηρήσουμε και να αμφισβητήσουμε τις μη-βοηθητικές σκέψεις αντικαθιστώντας αυτά τα μοτίβα με πιο σωστές και χρήσιμες οπτικές που τείνουν με τη σειρά τους να επηρεάζουν θετικά το συναίσθημα, το σώμα και την συμπεριφορά.

Η μέθοδος λαμβάνει μορφή διδασκαλίας και ψυχοεκπαίδευσης, αξιοποιεί εργαλεία όπως ημερολόγια ή γνωστικές ασκήσεις για να ενισχύσει την αυτογνωσία και να φωτίσει τις οποιεσδήποτε σκέψεις χρειάζεται να αλλάξουμε έτσι ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα.

Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συναποφασίζουν για το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα απαραίτητα επόμενα βήματα μέσα σε κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Ο θεραπευόμενος διδάσκεται τεχνικές διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων και σκέψεων, τεχνικές διαχείρισης άγχους, ασκήσεις χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας που συντελούν σε θετικά αποτελέσματα και βελτίωση της ψυχικής υγείας.


Θέματα που μπορεί να δουλέψουμε μέσο της θεραπείας:

• Άγχος

• Φοβίες

• Κρίσεις Πανικού

• Κατάθλιψη

• Κατάχρηση ουσιών και εθισμοί

• Διατροφικές διαταραχές

11 views0 comments
bottom of page